Monday, September 05, 2005

Bolivia i dagsläget

Tänkte bara lägga in en liten snutt om hur situationen är i Bolivia. Många av er fick ju hicka när vi meddelade att vi skulle hit, mitt under brinnande blockader och rasande folkmassor i massprotester i maj och juni.
Så här tror jag att det är (efter snart tre veckor i landet en verkligt professionell åsikt...)
- Bolivia har enorma naturresurser i form av naturgas bl.a. som till största delen utvinns och säljs via multinationella företag. Den stora gruppen urbefolkningar (Quechua, Aymara, en massa andra mindre grupper) vill att dessa resurser nationaliseras och att vinsterna används korrekt, dvs till inhemska sociala projekt.
- Samtidigt, i den stora provinsen Santa Cruz, drivs en kampanj för att provinsen ska få större autonomi. Det är här de största industrierna finns och mycket av landets rikedom.
Således, tillsammans med många andra missnöjen, blev trycket på den tidigare presidenten för stort och han avgick, nu regerar en övergångsregering som utlyst nyval till den 4 december. Dessutom skall en konstituerande församling bildas, som ska besluta i många frågor, bland annat om omfördelning av mandaten i kongressen. Denna konstituerande församling är mycket viktig för urbefolkningarna och marginaliserade grupper, som här ser en möjlighet att få utöva inflytande över Bolivias framtid.

Så lugnet är bedrägligt. En annan gång ska jag gå in på de olika presidentkandidaterna och deras agendor, men som vanligt är det en grupp "oligarker"/neoliberala herrar och en annan grupp som drar mer åt vänster, den mest berömda är Evo Morales, "kokaledaren" som på mer eller mindre tveksamma grunder ser sig som urbefolkningens enda representant. Vad som händer om de förstnämnda går ihop och vinner valet vet vi inte, förmodligen nya mobilisationer och protester. Just nu verkar det lite som pest eller kolera, tycker jag.

Min förhoppning är att vi här på Diakonia ska kunna se lite mer på konfliktlösningsmetoder, det känns som om våld börjar bli lite väl vanligt som metod att få sina politiska ståndpunkter framförda i dessa länder... Samtidigt är det otroligt positivt att en stor folkmassa som förr varit helt utan inflytande äntligen har tagit många goda initiativ för att delta i landets politik.

Konstigt, tycker ni inte att ni känner igen detta från mina rundbrev från Peru ca år 2000???

Annars mår vi bra och har nästan installerat oss - dvs våra lådor har såklart inte kommit än men de finns på flygplatsen, ganska positivt tycker jag!!!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home